top of page
17879555294116609.jpg

- Livet på Yrets

Vi har nyligen flyttat till Sidensjö som ligger ca 3 mil från Örnsköldsvik. Här finns mycket skog och så sagolikt vacker natur, nästa äventyr väntar alltid alldeles bakom knuten! Att leva på landsbygden har för mig alltid inneburit att hundarna enkelt kunnat följa med mig ut på ridturer, på skid och- skoterturer, i bärskogen och på diverse vandringar. Jag är ett naturbarn och mina hundar likaså! Jag är också lyckligt lottad över att dela mitt stora vinthundsintresse med min syster, och därav syns hennes hundar också på många av mina bilder.
 

För mig är det givetvis främst viktigt att mina hundar fungerar och trivs just i vår vardag men eftersom den kanske inte ser ut som andras och för att kunna utvärdera mentaliteten och öka mina hundars trygghet i olika miljöer så besöker vi med jämna mellanrum platser som möjliggör detta.  

Mina tankar kring avel

Ett avelsarbete för mig är stort. Läskigt, men det som är spännande och roligt överväger! Det handlar för mig inte om att 2 perfekta föräldrar får en valpkull tillsammans. Det handlar om att se till sin egen hunds både styrkor och svagheter, försöka till varje pris att förbättra och att dessutom inte dubblera det oönskvärda. Det innefattar såväl hundens mentalitet, dess funktion, exteriör och hälsa. Alla delar är viktiga.

Vi kan ställa ut Silkens via Svenska Hundklubben för att få en exteriörbedömning, hålla koll på deras hälsa via diverse undersökningar och tester. För att få reda på hur det ser ut med funktionen kan vi låta dem prova på simulerad harjakt, antingen genom lure coursing eller kapplöpning. I mitt avelsarbete försöker jag ta hänsyn till ovan nämda områden och se till helheten. 


Silken windhounds är en långlivad, frisk ras och anledningen till detta är pga att uppfödarna alltid varit intresserade just av rasens hälsa och hälsotestat sina hundar. Jag anser därför att det är jätteviktigt att vi fortsätter testa våra hundar inför avel. Men jag tycker också att det är lika viktigt att understryka att ett test i sig inte behöver utesluta individer ur vårt avelsarbete, snarare- ju mer vi vet om våra hundar desto bättre kan vi också matcha dem med en lämplig partner, och göra än klokare avelsbeslut inför framtiden. Det finns givetvis också faktorer som helt utesluter en tänkbar individ ur avel. ex. ett stort exteriört fel, överdrivna rädsloreaktioner eller en sjukdomsbild som skulle kunna påverka även framtida avkommor.

Den viktiga valptiden

De första månaderna av en valps liv är avgörande för deras sociala utveckling och under denna tid är det viktigt att valpen i en trygg miljö får höra, känna, se och uppleva olika saker för att bli en självsäker och trygg individ. Vi följer en detaljerad plan i arbetet med att ge valparna så goda förutsättningar som möjligt även om mycket av arbetet såklart redan sker naturligt på daglig basis och utan egentlig förändring av vår livsstil. Våra valpar lämnar oss för sina nya hem tidigast vid 10 veckors ålder.

96587069_10157480664607523_7959196972177424384_n.jpg
bottom of page