top of page

Vad är en Silken Windhound?

Silkens, som rasen ofta kallas, är en magnifik liten vinthund som är mellan 46-60 cm i mankhöjd. De är eleganta hundar med en lättvårdad, lång, silkeslen päls som kan hittas i alla färger och färgkombinationer. De är stadiga, tillgivna med en självsäker personlighet! De är aktiva utomhus men lugna inomhus. Dessa hundar är mycket mångsidiga och det finns mycket lite de inte kommer att njuta av att göra med dig som ägare! 

Vad behöver de då för att må bra? Silkens kommer med skiftande energinivå, en del är mer aktiva och har definitivt mer "will to please" medan andra är helnöjda över korta träningsepisoder som snabbt resulterar i godisutdelning. Ibland är godis inte nog i sig, de är trots allt självständiga, högt tänkande vinthundar! Detektivmetoden att undersöka vad som kan tänkas vara just din silkens "bästa belöning" användes med fördel. 

Man behöver inte som vi ha ett viltstängsel runt gården, men silkens behöver däremot få utlopp över allt spring de har i benen och allra helst få springa löst dagligen, helst under sin uppväxt. Då de har olika jaktinstinkt kan det på vissa platser kännas osäkert att ha sin silken lös, och det tål inte nog att understrykas att trafik transporteras fort. En olycka händer lätt, men sele och långlina användes med fördel för att stilla oroliga mamma och-pappahjärtan. 

Service Subitle

Silken windhounds historia

Rasen grundades 1985 i Texas, USA, av Francie Stull. Hon hade länge fött upp och ställt ut rasen borzoi med stor framgång men ville ha en ny ras- och insåg att vad hon egentligen var ute efter var en mindre vinthund, men fortfarande med päls vilket saknades i världen. Hon kom tillslut över vad som på den tiden i USA kallades för "Long haired whippets", men då hon inte var helt nöjd med hundarnas konstruktion valde hon att använda sin borzoitik Ch. Stillwater Kristull Peacock med en av LHW-hanarna Windsprite Autumnal Xenon. Detta var starskottet för rasen! 

Noggrant utvalda borzoier samt whippets har på sikt korsats in på befintliga linjer för att bredda den genetiska mångfalden och förbättra rasen. Det visade sig att Francie inte var ensam om att uppleva avsaknaden av en långhårig mindre vinthund då många intresserade sig tidigt för hennes arbete. Det, i sin tur ledde till uppstarten av klubben International Silken Windhound Society. Utan klubben hade rasen aldrig på så kort tid lyckats bli så stor som den är idag. Tack vare alla de tidiga entusiasterna och uppfödarna hittas Silken windhounds som älskade familjemedlemmar i hem över större delar av världen och gläds över att kunna delta bl a i lurecoursing, kapplöpning, lydnad, agility och på utställningar.

I Sverige har rasen Silken Windhound funnits sedan 1999. De första 2 tikarna importerades av Susann Stjernborg, kennel Starcastle Hound´s och här föddes även den första kullen i Europa. Jag är Susanne evigt tacksam för att hon anförtrodde mig med Nora, och för allt hon lärt mig genom åren. Idag finns ett 70-tal hundar här i Sverige utspridda från norr till söder. Vi är ett litet men starkt community som hela tiden växer i takt med att fler och fler får upp ögonen för enligt mig, världens mest fantastiska ras!

Service Subitle

17889776165368538.jpg

Länkar

International Silken Windhound SocietyÄr du intresserad av att veta mer om våran underbara ras så är det här det bästa stället att börja din sökning! 

Silken windhounds i Sverige

Är du intresserad av att veta mer om och se våra svenska silkens så gå gärna med i vår FB-grupp! Här finner du aktuell information!

bottom of page